201601.06
0

Moordzaak Vivica Spong: advocaat blij met gehandhaafde vrijspraak

Advocaat Willem Jan Ausma is blij dat de vrijspraak voor zijn cliënt Mark van D. in stand blijft. De 44-jarige Utrechter werd verdacht van moord op Vivica Spong in een herenhuis in de Zeeheldenbuurt.

De Hoge Raad maakte vandaag bekend dat de vrijspraak gehandhaafd blijft. Het oordeel van het hof is volgens de advocaat-generaal voldoende gemotiveerd. Hij adviseerde het cassatieberoep van het Openbaar Ministerie daarom niet-ontvankelijk te verklaren. De Hoge Raad heeft dit advies gevolgd.

De familie van Vivica onderzoekt nieuwe juridische mogelijkheden om de zaak tegen het licht te houden, maar advocaat Ausma verwacht dat het proces nu ten einde is, zegt hij tegen RTV Utrecht. “Strikt genomen kan men nog naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, maar daar zie ik eerlijk gezegd geen aanleiding toe. Wat in theorie ook nog kan is een herziening, maar daar dan moeten nieuwe feiten en omstandigheden op tafel komen. Dat zie ik ook niet gebeuren.”

De hoogzwangere Vivica (32), een nicht van de bekende advocaat Gerard Spong, werd in 2012 dood aangetroffen onderaan de trap van haar herenhuis in de Van Brakelstraat (Zeeheldenbuurt). Ze woonde daar samen met Van D. Ook hun nog ongeboren kind was niet meer in leven.

BEWIJS
Het Openbaar Ministerie vervolgde de verdachte voor het van de trap duwen en wurgen van het slachtoffer, maar vorig jaar bepaalde het gerechtshof in Arnhem dat er te weinig wettig en overtuigend bewijs was tegen Van D. Eerder had het OM twintig jaar cel tegen hem geëist.

NEK BREKEN
Uit onderzoek was gebleken dat de man op internet verdachte zoektermen had gebruikt zoals “nek breken zonder sporen”, “inademen ethanol” en “how to kill without a trace”.

De rechter zei dat Van D. weliswaar een “zware verdenking” op zich heeft gelaten en dat hij “leugenachtige verklaringen” heeft gegeven, maar het was volgens het hof niet honderd procent uit te sluiten dat Vivica Spong door een ongeluk om het leven is gekomen.

Het Openbaar Ministerie stelde cassatie in tegen deze vrijspraak. Het klaagde onder meer over de motivering.

Bron: RTV Utrecht